Slaap van een baby

Vanaf 9 maanden gaan kinderen beseffen dat ze alleen “achter gelaten” worden. Dit kan huilbuien veroorzaken. Wat doe jij als je dreumes huilt in zijn bed? Haal je hem uit bed? Leg je hem bij jezelf in bed?

Voor kinderen tot 6 jaar zijn er verschillende methodes om je kind te leren hoe ze zelfstandig in slaap kunnen vallen. Samen gaan we kijken welke methode het beste bij jullie als ouders past. We maken een plan en ouders bereiden zich voor op de “strijd”.  Meestal merk je binnen een week verandering in het slaapgedrag en kan jij je avonduren weer besteden zoals je dat graag zo

Hoeveel slaap is er nodig?

Pas geboren baby’s slapen gemiddeld 16-18 uur verspreid over de dag en nacht. Je kindje was in de buik gewend om in slaap gewiegd te worden als mama actief was. Ben je als mama in rust dan wordt de baby in je buik juist wakker.

Als je baby pas geboren is, wordt er om de 3 uur gevoed en is er nog geen regelmaat in het slapen. Ze zijn steeds 45 tot 60 minuten wakker. Slaap is  heel belangrijk voor zijn ontwikkeling en groei. Tijdens het slapen scheidt de hersenklier aan de basis van de hersenen groeihormonen af.

Huilbaby

Wanneer een baby van 6 weken tot 3 maanden meer dan 3 uur per etmaal huilt gedurende meer dan 3 weken en meer dan 3 dagen per week dan spreekt je van een huilbaby. (de 3x3x3 regel) Na 3 maanden excessief huilen wordt het huilen meestal minder of is het voorbij.

Als je baby zoveel huilt, kan dit een grote impact hebben op jou als ouders en op de relatie met je baby. Als ouder wil je dat je kindje zich fijn bij je voelt en je wil je je baby kunnen troosten als het huilt. Als dit niet lukt, ontstaat er bezorgdheid over de oorzaak van het huilen of ga je twijfelen aan je eigen capaciteiten als vader of moeder. Andere gevolgen kunnen zijn: onnodig medicatiegebruik, voedingswisselingen, stoppen met borstvoeding, verlies van plezier in het ouderschap, stress en vermoeidheid bij ouders en kind, verstoorde hechting, negatief effect op de partnerrelatie en een verhoogd risico op kindermishandeling. De methode van dr. Karp biedt uitkomst.

Koliek huilen

Er kan ‘koliek’ huilen optreden bij baby’s vanaf 2-3 weken oud. ‘Kolieken’ zijn krampen van het gladde spierweefsel van de wand van de holle organen zoals je slokdarm, maag en darmen. Je baby’tje kan door die krampjes dan helemaal in elkaar duiken. Meestal verdwijnt dit spontaan rond de 3-4 maanden. Deze houding kan helpend zijn voor de krampjes.

Van 2- 6 maanden gaan de slaapmomenten verschuiven naar langere nachtelijke rust en 2-3 slaapmomenten overdag. Je baby ontwikkeld steeds beter een eigen slaapritme, ook wel bioritme genoemd. Baby’s hebben korte slaapcycli van ongeveer 50 tot 70 minuten. Eerst is hun slaap onrustig, daarna ontspannen ze zich.

Vanaf 6 – 9 maanden is de slaapbehoefte 14 – 16 uur en kan je kindje steeds langere periode achter elkaar wakker blijven. Je baby kan dan ’s nachts 9-12 uur achter elkaar doorslapen. Overdag heeft je baby 2 slaapmomenten van 30 minuten tot 2 uur.  Het kan zo zijn dat je kindje beter doorslaapt rond de 6 maanden dan rond de 9 maanden door de rijping van de hersenen. Je kindje gaat steeds beter beseffen dat ouders “weggaan”.